
De coach als reisbegeleider: hoe goed ken je jouw reizigers?
Als coach help je mensen. Een krachtige metafoor daarvoor is dat iedereen op reis is, en dat jij als coach optreedt als hun reisbegeleider. Stel je voor: iemand worstelt met zijn werk, voelt zich leeg of gestrest, maar droomt van rust, voldoening en betekenisvol werk. Jij begeleidt hem op die reis — van chaos naar helderheid, van overleven naar bloei.

De reis van je klanten gaat vaak over zichtbare doelen en resultaten: succes, prestaties, tastbare vooruitgang. Maar minstens zo belangrijk is de innerlijke reis: een proces van persoonlijke transformatie, bewustwording, en het ontwikkelen van een nieuwe identiteit. Aan het eind van de reis is de held veranderd. Hij is niet meer wie hij was.
Als reisbegeleider speel je een bijzondere rol. Je faciliteert, adviseert, en gidst mensen in hun ontwikkeling. En: je groeit zelf ook door dienstbaar te zijn aan de groei van een ander. Uit de positieve psychologie blijkt zelfs dat mensen die het succes van anderen centraal stellen in hun leven, zelf ook gelukkiger, gezonder en succesvoller worden.
Maar je impact als coach staat of valt met hoe goed je jouw reizigers kent. 'Ontmoet mensen waar ze zijn' is een belangrijk uitgangspunt. Wat is hun vertrekpunt? Waar willen ze naartoe? En hoe sluit jij daarop aan, in je taal, je aanbod en je begeleiding?
Een krachtig hulpmiddel hiervoor is het maken van een reizigerpersona. Een persona (m/v) helpt je om je beter te verplaatsen in de leefwereld, drijfveren en verlangens van je klant. Hoe beter je dit beeld kent, hoe scherper je jouw begeleiding, communicatie en aanbod kunt afstemmen.

Stap 1: Basisgegevens
Naam en foto van de persona
Leeftijd, woonplaats, geslacht
Beroep, organisatie of sector
Andere relevante kenmerken
Stap 2: Pijn – Waar wil iemand vanaf?
Waar loopt de persona tegenaan?
Wat houdt iemand 's nachts wakker?
Wat zijn de grootste zorgen, angsten of onzekerheden?
Wat zijn de dagelijkse frustraties en kleine irritaties?
Stap 3: Fijn – Waar wil hij naartoe?
Wat wil de persona verbeteren of veranderen?
Wat verlangt de persona diep vanbinnen?
Wat zijn zijn de grootste ambities?
Hoe ziet de persona's gewenste toekomst eruit?
Stap 4: Wat ervaart, voelt, denkt en doet de persona?
Waarnemen: Welke trends of patronen ziet iemand in zijn leven of werk?
Voelen: Wat frustreert iemand? Wat drijft hem de persona van binnenuit? Wat zijn waarden en passies?
Denken: Wat houdt iemand tegen om zelf vooruit te komen? Welke obstakels ziet iemand? Welke misvattingen gelooft de persona in?
Doen: Hoe gedraagt hij de persona zich nu? Hoe maakt iemand keuzes (rationeel/emotioneel)? Wat is het taalgebruik? Wat zijn eerdere ervaringen met coaching?
Stap 5: De ideale klant in kaart brengen
In welke context besluit de persona met jou in zee te gaan?
Welke unieke voorkeuren of interesses heeft iemand?
Wat zijn de 'hot topics' binnen de groep van de persona?
Welke inzichten en ervaringen deelt iemand met gelijkgestemden?
Door deze inzichten te verzamelen, kun je veel mensgerichter werken. Je kunt je aanbod en begeleiding afstemmen op de echte vragen, overtuigingen en taal van je klant. En je ontdekt met wie jij het liefst werkt – jouw ideale klant.

Pro tip: Vul de vragen zelf zo goed mogelijk in en laat vervolgens ChatGPT een eerste versie van de persona voor je uitwerken. Dat geeft je houvast, en je scherpt de persona verder aan op basis van echte gesprekken met klanten.
Prompt voor ChatGPT:
"Ik ben coach en wil mijn ideale klant beter begrijpen. Hieronder geef ik mijn antwoorden op een aantal vragen. Een aantal andere vragen heb ik nog open gelaten. Kun jij op basis daarvan een volledig reizigerpersona voor mij opstellen? [Vul hier je antwoorden in op een aantal van bovenstaande vragen en vermeld de nog openstaande vragen]"
Klaar om jouw reiziger écht te ontmoeten?
Welke reiziger loopt er nu al in jouw richting? Tijd om hem of haar beter te leren kennen. Hoe beter jij weet wie je voor je hebt, hoe beter je kunt begeleiden én hoe meer voldoening je uit je werk haalt.